בתאריכים 16-24 באוקטובר 2016 התקיים פסטיבל הלאבנה של גד בירושלים, הנקרא י-ם של לאבנה. בפסטיבל נכללו 13 בתי קפה ומסעדות נבחרות ברחבי העיר, כאשר כל מטבח הגיש מנה שכולה מחווה לגבינה האהובה, כל אחד על פי האינטרפרטציה וטעמו האישי.
לכל ישראלי יש זיכרון אוכל פרטי. נוסטלגיה קולינארית מבית אמא, מאכלים שהם חלק מתבנית ילדות, כאלה שמעוררים בנו רגשות עזים, לעיתים אפילו יותר מדמעה. לכל אחד מאיתנו יש זיכרונות אוכל אישיים, אחרים שהם קולקטיבים ועוד כאלה שמצביעים על שייכות. הביטויים: “לנגב חומוס”, “פרוסה עם גבינה” ו”פיתה לאבנה זעתר” הינם חלק מאותה הוויה קולינארית המשותפת לנו כעם.
הלאבנה, על אף היותה במקור גבינה שהתפתחה במטבח הערבי, התגלגלה אל המטבח הישראלי כבר בשנות ה-60, ועם השנים השתבחו שיטות הייצור של הגבינה כמו גם איכותה. הלאבנה, מאז ועד היום, נותרה אחד מנכסי הצאן ברזל של המטבח הישראלי.
הפסטיבל שם את הלאבנה במרכז הבמה, ולקח אותה למקומות ומחוזות קולינאריים מיוחדים. השפים של ירושלים אותגרו ושילבו אותה במנות מיוחדות ומקוריות.
בפסטיבל השתתפו מוסדות ותיקים כמו מסעדת אדום שהציעה צלחת סביח של לאבנה-חציל מעושן, ביצי שליו, איולי אמבה, טחינה לאבנה, בצל, לימון כבוש, פלפל צ׳ילי, גרגירי חומוס וזילופי לאבנה קצח (56 ₪). מסעדת מנזה הציעה בליני כוסמת, סלמון כבוש וכדורי לאבנה עיזים (42 ₪), מסעדת דרך הגפן הגישה לאבנה דרוזית, תאנים טריות, סשימי מוסר ים, צנונית, כובסרה, זעתר טרי, שמן זית ומלח ים (54 ₪). בבית קפה רחל בשדרה החדשה של משתתפת מאסטר שף רחל בן אלול הוגשה חגיגת מופלטה מרוקאית על מצע לאבנה דרוזית ברוטב ליים מתוק ופלפלים חריפים (28 ₪).
מנות הלאבנה הוגשו לסועדים כמנות פתיחה או מנות עיקריות, בצורה שנותנת כבוד לגבינה האותנטית, שמחברת בין הפסיפס המיוחד של העיר שחוברה לה יחדיו.
במהלך הפסטיבל הגישו המסעדות ובתי הקפה המשתתפים תפריט “י-ם של לאבנה” ובו מנות לאבנה יצירתיות בתמחור ידידותי.
המסעדות שהשתתפו בפרויקט: