על הגבינה: סיפור מסעה של המוצרלה האיטלקית לצלחת הישראלית

עזרא גד כהן, האיש שהזיז את שוק הגבינות הישראלי ודור שלישי לגבנים, מציין בימים אלה 30 שנה לייצור גבינת המוצרלה בארץ הקודש. היום, כשמומחי גבינות מאיטליה גומרים את ההלל על הגבינה, כהן נהנה להיזכר כיצד רץ מפיצרייה למסעדה כדי לשכנע את השפים הישראלים שמדובר במוצר הנכון

14.10.2018
חלוץ מוצרלה. צילום: דניאל לילה

כשעזרא גד כהן הביא לארץ מאיטליה מכונה תעשייתית להכנת גבינות, הוא מיהר לקרוא לאביו כדי שיחזה בפלא. האב, איש עבודה שגיבן כל חייו גבינות קאשקבלו בזיעת אפו, היה ספקן. רק אחרי שראה במו עיניו כיצד המכונה מייצרת באופן אוטומטי את הגבינה נמלטה מפיו צעקה מלווה בדמעות: "איך לא ידענו על כך?". שנים היו האב והבן עובדים בפרך – לוקחים גושים של גֶּבֶּן, חותכים עם סכין, משרים את חוטי הגבינה המתגבשים במים חמים ואחר כך מקפלים ומאחסנים בתבניות. "כל הלילה היינו מרגישים את הידיים שורפות מהחום – והנה באה מכונה ועושה את כל העבודה", מסביר כהן הבן את התרגשות האב.

עזרא גד ואביו דוד. צילום: אוסף משפחתי

מוצרלה איטלקית גרסת כחול–לבן

תודה לאיטליה – שלט החוצות של גד. צילום: יח"צ
ככה עושים מוצרלה. צילום: יח"צ

5 דברים שלא ידעתם על מוצרלה

1. ייצור תעשייתי של מוצרלה באיטליה וברחבי העולם החל מהמאה ה–18.

2. האגדה מספרת כי גבינת המוצרלה הראשונה נוצרה במפעל קטן בדרום איטליה, כאשר גבינה טרייה נפלה לתוך כד עם מים רותחים – וכך גילו את היכולת האלסטית של הגבן.

3. המוצרלה הראשונה בישראל יוצרה בשנת 1988.

4. שוק המוצרלה בישראל גדל ב–30% בשנה האחרונה.

5.  בייבי מוצרלה היא גבינת המוצרלה הנמכרת ביותר בישראל.

פורסם באתר Time Out